Thursday, 22 May 2014

Maths and Reasoning

Maths and Reasoning

UGC NET Paper 1 June 2013

 1. In a certain code GALIB is represented by HBMJC. TIGER will be represented by
   a) UJHFS
   b) UHJSF
   c) JHUSF
   d) HUJSF
2. In a certain cricket tournament 45 matches were played. Each team played once against each of the other teams. The number of teams participated in the tournament is:
   a) 8
   b) 10
   c) 12
   d) 14
3. The missing number in the series 40, 120, 60, 180, 90, ?, 135 is
   a) 110
   b) 270
   c) 105
   d) 210
4. The odd numbers from 1 to 45 which are exactly divisible by 3 are arranged in an ascending order. The number at 6th position is 
   a) 18
   b) 24
   c) 33
   d) 36
5.The mean of four numbers a, b, c, d is 100. If c=70, then the mean of the remaining numbers is:
   a) 30
   b) 85/2
   c) 170/3
   d) 110
6. If the radius of a circle is increased by 50%, the perimeter of the circle will increase by
   a) 20%
   b) 30%
   c) 40%
   d) 50%
7. If the statement 'some men are honest' is false, which among the following statements will be true.

   Choose the correct code given below:
   (i) All men are honest.
   (ii) No men are honest.
   (iii) Some men are not honest.
   (iv) All men are dishonest.
   a) (i), (ii) and (iii)
   b) (ii), (iii) and (iv)
   c) (i), (iii) and (iv)
   d) (ii), (i) and (iv)
8. Choose the proper alternative given in the codes to replace the question mark.
   Bee - Honey, Cow - Milk, Teacher - ?
   a) Intelligence
   b) Marks
   c) Lessons
   d) Wisdom
9. P is the father of R and S is the son of Q and T is the brother of P. If R is the sister of S, how is Q related to T?
   a) Wife
   b) Sister-in-law
   c) Brother-in-law
   d) Daughter-in-law
10. Which of the codes given below contains only the correct statements?
   (i) Venn diagram is a clear method of notation.
   (ii) Venn diagram is the most direct method of testing the validity of categorical syllogisms.
   (iii) In Venn diagram method the premises and the conclusion of a categorical syllogism is diagrammed.
   (iv) In Venn diagram method the three overlapping circles are drawn for testing a categorical syllogism.
   a)  (i), (ii) and (iii)
   b) (i), (ii) and (iv)
   c) (ii), (iii) and (iv)
   d) (i), (iii) and (iv)
11. Inductive reasoning presupposes
   a) unity in human nature
   b) integrity in human nature
   c) uniformity in human nature
   d) harmony in human nature

Answer Key
1. (a)    2. (b)    3. (b)    4. (c)    5. (d)    6. (d)    7. (b)    8. (c)    9. (b)    10. (b)    11. (c)

No comments:

Post a Comment