Friday, 9 May 2014

Teaching Aptitude Model Questions

Teaching Aptitude Model Questions

1) Teachers should study the educational philosophy because
A) They Do Not Know It.
B) They Do Not Have Their Won Philosophy
C) Philosophy Is The Backbone Of All Disciplines
D) They May Improve Their Work By Clarifying Their Own Philosophy
2) Why should you prefer teaching to other profession?
A) For The Service Of Humanity.
B) For Love Of Teaching
C) For Love To Young (Youth)
D) For Mastery Over The Subject Of Teaching
3) The best way by a teacher to introduce a new subject by
A) Giving A Broad Outline Of The Subject
B) Relating It To Daily Life Situation
C) Relating It To Previously Studied Subject Or Course Material.
D) Any Of These
4) As a teacher you should not demand your pupils which is beyond their stage of growth. If you do so, it only causes
A) Frustrations
B) Frustrations, Heighten Tension And Nervousness
C) Encouragement For More Learning
D) Both (B)And (C )
5) A teacher generally asks questions to his pupils during the lecture, why?
A) Are Students Listening The Lecture Attentively?
B) To Know, Which Student Is Brilliant One?
C) To Know Whether The Students Are Understanding The Lecture Or Not.
D) To Help The Students
6) A competent teacher must have a sound knowledge in right order
A) Practive, Concept, Theory And Research
B) Theory, Research, Concept And Practice
C) Concept, Theory, Practice And Research
D) Research, Practice, Concept And Theory
7) In the final analysis, teaching must be thought of mainly as a process of
A) Asking Questions And Evaluating The Learning
B) Directing The Activities Of Pupils
C) Hearing Recitation Of Pupils
D)All Of These
8) A teacher commands prestige,authority esteem and respect. He should make use of it through suggestion. He should not try to command respect through
A) Scholarship
B) Punishing And Creating Revolting Situation
C) Experience
D) Tact
9) A teacher is successful only if he
A) Knows His Subject Thoroughly Well
B) Produces Cent Per Cent Result
C) Is Approachable
D) Publishes Papers In Journals Of Repute
10) The major responsibility with which the school personnel have been entrusted is that
A) It Harmonizes The Child'S Need And Demands Of The Society Both
B) It Makes The Child Able To Get Job
C) It Prepares The School Programme According To The Need Of The Child
D)All Of These
11) One of your students wants to share his problems with you. He visits your house for the same. In such a condition ou should
A) Suggest Him To Escape From His Family.
B) Extend Necessary Co-Operation And Boost His Morale.
C) Contact The Students Parent And Solve The Problem.
D) None Of These
12) For better interaction with the students, the teachers objective should be the
A) Equitable Distribution Of Response Time
B) Proximity
C) Affirm Or Correct Student Performance
D)All Of These
13) Which of the following is quality of a teacher?
A) He Presenting The Subject Matter In An Effective Manner With Clear Explaining Leading To Better Understanding Of The Matter.
B) He Should Be Trained To Various Teaching Methodologies.
C) He Should Know The Child Psychology
D)All Of These
14) In ancient education system, teachers applied some psychological principles in education especially to young child from pre-school age to adolescence. They recognize the role of
A) Gurukul Type Of Education
B) Convent System Of Schooling
C) Sense And Perception In Teaching And Learning
D)All Of These
15) Recreational Reading should be
A) Reserved For The School Library Period.
B) Assigned As Homework.
C) A Responsibility Of The Home Not The School
D) An Integral Part Of Language Art Curriculum.
16) Which characteristic from the following is least concerned with a teacher?
A) Command Over Subject Matter.
B) Respect From College Management
C) Good Rapport With The Students .
D) Effective Verbal Communication.
17) Which of the following statements doesn't suit a teacher? The teacher is
A) Really Interested In Students
B) Able To Direct And Discipline Students.
C) Reluctant To Adapt Himself To New Situation
D) Enthusiastic About The Work That Teachers Do.
18) Who can be a good teacher ? One
A) Whose Students Do Not Need To Ask Questions
B) Who Answers All The Questions Asked By Students
C) Who Never Encourages Children To Known Something Not In Curriculum.
D) Who Always Tells His/Her Students That From Where They Can Get Answers To Their Queries.
19) Meaningul learning takes place when
A) Students Are Interested In Topic Taught.
B) Explanations Are Given Within Reach Of Students.
C) The New Content Being Taught Is Related To The Previous Knowledge Of The Student.
D) Students Raise Questions And Get Them Clarified.
20) Teachers use teaching aids for
A) Making Teaching Interesting.
B) Making Teaching With Understanding Level Of Students
C) Making Student Attentive.
D) The Sake Of Its Use.

1-D, 2-A, 3-D, 4-B, 5-C, 6-C, 7-B, 8-B, 9-A, 10-A
11-B, 12-D, 13-D, 14-C, 15-D, 16-B, 17-C, 18-C, 19-A, 20-B

No comments:

Post a Comment